З 16 по 20 квітня 2018 року у Києві відбулися Міжнародна наукова конференція «Гендерні студії: навчання, дослідження та практика» та семінар для молодих науковців «Гендерні студії: освіта, гендерна рівність, демократія та мир». Ці заходи були заплановані в рамках проекту ERASMUS+: Higher Education – International Capacity Building project “Gender Studies Curriculum: A Step for Democracy and Peace in EU-Neighboring Countries with Different Traditions” No. 561785-EPP-1-2015-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP.  

234

Організаторами конференції та семінару виступили університети-учасники проекту: Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя та Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка. Тривала підготовка, що включала в себе не лише збір та публікацію матеріалів конференції та семінару, а й замовлення приміщень, екскурсій, запрошень для іноземних учасників, завершилася масштабним представницьким форумом. В гості до нас приїхали представників інших університетів-учасників проекту з Марокко (університету міста Фес та університету Султан Мюлей Слімейн з міста Бені Мелаль), Тунісу (університетів міст Мануби та Сусу), Угорщини (з Центральноєвропейського університету), Греції (університету Аристотеля з міста Салоніки), Литви (університету Вітовта Великого у Каунасі) – загалом понад 40 осіб, – а також Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. В цілому участь у роботі конференції та семінару взяли представники семи зарубіжних та понад двадцяти український університетів, представники жіночих громадських організацій, засобів масової інформації тощо – це більше 150 осіб.

5678-007

Відкривали наукову конференцію та семінар головний координатор проекту, професор університету Вітовта Великого (Литва, Каунас) Наталія Мажєікієнє та проректори університетів-організаторів: проректор Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка професор Сергій Михида та проректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя професор Олександр Бойко.  

Тематика конференції і проекту в цілому передбачає обговорення широкого кола питань. Працювали секції “Методологія гендерних досліджень”, “Гендер, освіта та культура”, “Гендерна статистика та візуалізація”, “Гендер та політика”, “Гендерна філософія. Гендер та релігія”, “Гендер як соціальний феномен”, “Гендер та економіка”, “Гендерні дослідження та історіографія”, “Гендер та фемінізм як соціальний феномен. Гендер в масмедіа”, “Гендерна психологія” та інші. Протягом п’яти днів тривали обмін думками, дискусії, виступи провідних експертів проекту та звіти молодих і досвідчених науковців про результати досліджень. Головна мета проекту – об’єднати дослідників та викладачів з країн з різними традиціями, сприяти взаєморозумінню, шукати спільні погляди, – і ця мета на думку учасників була досягнута. Основною мовою міжнародної конференції була визначена англійська, але в кулуарах спілкування відбувалося також французькою, українською, російською і мовою мистецтва. Як на замовлення, Київ зустрів наших гостей квітучими садами і весняним теплом. Гості побували на екскурсії містом, відвідали оперу і балет, але найбільше враження справила поїздка до Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, де у четвер відбулося виїзне засідання. 

910

Крім виступів ніжинських колег на секції «Гендер, освіта і культура» гості відвідали картинну галерею Ніжинського університету та музей рідкісної книги. На жаль, екскурсії містом завадив дощ. А потім був концерт… Гопак та «чорноморочка» у виконанні ансамблю танцю «Забава», пісні у виконанні хору «Світич», арії Людмили (М. Глінка, “Руслан і Людмила”) та Кармен (Ж. Бізе), твори світової класики у виконанні ансамблю народних інструментів (Брамс, П’яцолла, Штраус)... Яскраві національні костюми, дзвінкі голоси, бездоганне виконання та надзвичайно щира тепла атмосфера полонила серця усіх учасників виїзного засідання. Поверталися до Києва з піснями… Шкода, що в автобусі забракло місця для танців.

У п’ятницю програма конференції та семінару була вичерпана. З новими ідеями і творчими планами, свіжими враженнями і приємними спогадами учасники роз’їхалися по домівках.