Студенти Магенко Вадим та Фертюк Михайло продемонстрували цікаві фізичні досліди для студентів різних спеціальностей. Перший дослід показав дію та властивості гіроскопа. Перед дослідом студенти розповіли, що дослідження гіроскопів є важливим на сьогодні тому, що гіроскоп широко застосовується у багатьох технічних приладах і в сучасних мультимедійних пристроях, зокрема у смартфонах. Винахід гіроскопічних приладів призвів до швидкого розвитку науки і техніки, що в свою чергу веде за собою появу нових моделей цих приладів у яких використовується гіроскоп. Отже, на сьогоднішній день вивчення гіроскопів є актуальним.

2

Другий дослід стосувався сили поверхневого натягу. Студенти дізналися, що поверхне́вий натяг - фізичне явище, суть якого полягає в прагненні рідини скоротити площу своєї поверхні при незмінному об'ємі. Завдяки силам поверхневого натягу краплі рідини приймають максимально близьку до сферичної форми, виникає капілярний ефект, деякі комахи можуть ходити по воді.

3

Поверхневий натяг виникає як у випадку поверхні розділу між рідиною й газом, так і у випадку поверхні розділу двох різних рідин.

4

Своєю появою сили поверхневого натягу завдячують поверхневій енергії. Для зменшення сил поверхневого натягу використовуються поверхнево-активні речовини.

Досліди викликали неабияку зацікавленість студентів та розкрили загадки навколишнього світу.

5