АНАТОМО-ФІЗІОЛОГІЧНЕ ПІДҐРУНТЯ ПРОВЕДЕННЯ ЕКСТРЕННИХ РЯТУВАЛЬНИХ РОБІТ У ТУРИЗМІ

Катерина Валеріївна Приходько, Марія Сергіївна Боброва

Анотація


У статті розглядається особливості та причини спортивно-туристичного травматизму. Розкрито питання історії виникнення вчення про домедичну допомогу. Досліджено фізіологію спортивно-туристичних травм та синдромів, що їх супроводжують. Здійснено фізіологічне обґрунтування основних принципів домедичної допомоги. Результати дослідження мають широке використання для будь-якого громадянина незалежно від статті та роду діяльності, інтерпретуються до різних життєвих ситуацій таких як: спортивний та побутовий травматизм, ДТП, аварія на підприємстві, бойові дії, природні лиха тощо.

Повний текст:

PDF

Посилання


Магнер Л. М., Кім О. О. Історія медицини: навч. посіб. Київ, 2018. 417 с.

Тимошенко Л. О., Лабарткава К. В. Спортивний туризм: навч. посіб. для студентів вищих навчальних закладів фізичного виховання і спорту. Львів, 2019. 470 с.

Кароліна Лі, Кейт Мідел Поркен : Підвісна травма. Журнал невідкладної медичної допомоги. 2007. № 24. С. 237-243.

Протоколи TCCC (Tactical Сombat Сasualty Сare). Тактична бойова

допомога пораненим: затв. наказом комінтета ТССС. 2001. № 21 С. 26-30

Біле́цький А. Є. Тактична медицина для підрозділів спеціального призначення: навч. посіб. Київ, 2017. 180 с.

Топкін Т. О. Військовомедична підготовка та медицина надзвичайних ситуацій : зб. Матеріалів доп. учасн. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. Житомир : Полісся, 2014. С. 103–110.

Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах : Закону України від 22 травня 2019 р. № 383.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.