МОДЕЛЮВАННЯ ЗАДАЧНИХ СИТУАЦІЙ ПРИ НАВЧАННІ МАТЕМАТИКИ УЧНІВ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Вікторівна Сергіївна Ненько

Анотація


У статті досліджується проблематика математичної компетентності здобувачів освіти з особливими освітніми потребами та їх вирішення шляхом моделювання різних задачних ситуацій. Розкривається суть математичних підходів для інклюзивної освіти в закладі загальної середньої освіти. Поетапне тлумачення задачного методу на базі прикладів задач для учнів з різного типу порушеннями для можливості підготовки вказаної категорії учнів, виконуючи одне з важливих завдань сучасного загальноосвітнього закладу - розвиток творчої особистості, яка зможе самостійно використовувати отримані знання в своїй практичній діяльності.


Повний текст:

PDF

Посилання


Духовні та соціально-психологічні аспекти допомоги дітям із загальними порушеннями розвитку в системі інтеграційної освіти : матеріали симпозіуму. Упоряд.: А.О. Вовк, К.О. Островська; відп. за вип. С.Л. Грабовська; Ін-т соціогуманіст. проблем людини західного наук. центру НАН України та МОН України, ЛНУ ім. І. Франка. Львів, 2005.

Закон України «Про освіту».

Заплотинська Н. Передумови формування життєвої компетентності дітей з особливими потребами. Кроки до компетентності та інтеграції в суспільство: наук.-метод. зб. Ред. кол.: Н. Софій (голова), Л. Артемова, Н. Бібік та ін.; за ред. І. Єрмакова. Київ, 2000.

Інклюзія як нова філософія освіти. Радість дитинства – вільні рухи. 2009. № 4, С. 8.

Кушнір В., Ріжняк Р. Інноваційні методи навчання математики: Навчально-методичний посібник. Кіровоград, РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2008. 209 с.

Колупаєва А. Діти з особливими освітніми потребами та організація їх навчання: наук.-метод. МОН України; НАПН; Ін-т спец. педагогіки. Київ, Науковий Світ, 2010.

Кроки до компетентності та інтеграції в суспільство: науково-метод. збірник. Ред. кол. Н. Софій та ін. Київ, Контекст, 2000. 336 С.

Наказ Міністерства освіти і науки України 01 серпня 2018 року № 831 «Про затвердження Порядку зарахування осіб з особливими освітніми потребами до спеціальних закладів освіти, їх відрахування, переведення до іншого закладу освіти».

Наказ Міністерства освіти і науки України від 09 грудня 2010 року №1224 «Про затвердження Положення про спеціальні класи для навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах».

Наказ Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року №8 «Про затвердження Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти».

Основи інклюзивної освіти: навч.-метод. посіб. А.А. Колупаєва, О.М. Таранченко, І.О. Білозерська та ін. Київ, А.С.К., 2012. 308 с.

Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови : науково-методичний збірник. Вип. 12. Редкол.: В.В. Засенко, А.А. Колупаєва, Т.П. Вісковатова та ін.; за ред. В.В. Засенка, А.А. Колупаєва; НАПН України, Ін-т спец. педагогіки. Київ, 2017.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 545 «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр».

Постанова Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2011 р. № 872 про «Порядок організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах».

Постанова Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2011 року №872 «Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах»

Придатченко П.М Інклюзивна освіта: стан і перспективи розвитку в України. Наук.-метод. зб. Київ, ФО. 2007. 180 с.

Про затвердження Концепції розвитку інклюзивного навчання. Наказ МОН № 912 від 01.10.10 року Режим доступу: https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-zatverdzhennya-kontseptsii-rozvitku-inklyuzivnogo-navchannya

Про становище інвалідів в Україні. Національна доповідь. Мінпраці України, Держ. установа «Наук. дослід. ін-т соц.-труд. відносин». Київ, 2013. 198 с.

Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Математика 5–12 кл. Київ, «Перун». 2005.

Софій Н.З. Концептуальні аспекти інклюзивної освіти. Інклюзивна школа: особливості організації та управління: навч.-метод. посібн. За заг. ред. Даниленко Л.І. Київ, 2007.

Указ Президента України № 900/2005 від 1 червня 2005 р. «Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями».

Фляк М. Використання засобів мистецтва в соціально-педагогічній діяльності: теоретичний аспект. Вісник соціально-гуманітарного факультету: зб. наук. праць. Дрогобич, 2016.

Шевців З. Основи інклюзивної педагогіки: підручник. Київ, ЦУЛ, 2017.

Шевченко С.Г. Корекційно-розвиваюче навчання: організаційно-педагогічні аспекти: Метод. посібник для вчителів класів корекційно-розвивального навчання. Київ, 1999.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.