МЕТОДИ КІЛЬКІСНОГО ВИЗНАЧЕННЯ КОФЕЇНУ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ

Олена Олександрівна Дудченко

Анотація


У статті охарактеризовано властивості та фізіологічну дію кофеїну на організм людини в залежності від дози споживання, індивідуальної сприйнятливості до кофеїну та існуючими медичними або психіатричними станами. Визначено особливості метаболізму в залежності від віку та узагальнено результати досліджень, що стосуються хімічних та фізико-хімічних методів кількісного визначення вмісту кофеїну в різних видах сировини, обґрунтовано переваги фотометричних методів.


Повний текст:

PDF

Посилання


Афонина С.Н. Химические компоненты чая и их влияние на организм /Афонина С. Н., Лебедева Е. Н. Успехи современного естествознания. – 2016. – № 6. – С. 59–63. URL: https://natural-sciences.ru/ru/article/view?id=35966

Белова А. В. Руководство к практическим занятиям по токсикологической химии. – М: Медицина, 1976. – 232 с.

Кавопродукти. Методи визначання масової частки кофеїну. (ISO 4052-83): ДСТУ 4102-2002. К.: Держспоживстандарт України, 2002. – 31 с.

Cornelis M.C. Genome-wide meta-analysis identifies six novel loci associated with habitual coffee consumption / Cornelis M.C., Byrne E.M., Esko T., et al. Mol Psychiatry 2015. – № 20. Р. 647.

Cornelis M.C.Genome-wide association study of caffeine metabolites provides new insights to caffeine metabolism and dietary caffeine-consumption behavior / M. Cornelis, T. Kacprowski, C. Menni, et al. Hum Mol Genet 2016;25:5472-82.

Lewis H. Determination of caffeine in tea by high-performance liquid chromatography and a modified digestion procedure / H. Lewis, E. De la Teja, M. Dulitzky. – 2002. – URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6530446.

Measurement of caffeine in coffee beans with UV/vis spectrometer / A. Belay, K. Ture, M. Redi, A. Asfaw. Food Chemistry. – 2008. – URL: https://dx.doi.org/10.1016%2Fj. foodchem.2007.10.024.

Nehlig A. Interindividual differences in caffeine metabolism and factors driving caffeine consumption. Pharmacol Rev 2018;70:384-411.

Perera V. Influence of environmental and genetic factors on CYP1A2 activity in individuals of South Asian and European ancestry / Perera V, Gross AS, McLachlan AJ.. Clin Pharmacol Ther 2012;92:511-9.

Rieg T. Adenosine A1 receptors determine effects of caffeine on total fluid intake but not caffeine appetite / T. Rieg, J. Schnermann, V. Vallon. – 2007. – URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17126319.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.