РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ УЧНІВ В ПРОЦЕСІ ЕКСПЕРИМЕНТАТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ФІЗИКИ

Едуард Петрович Сірик, Тетяна Кібукевич, Катерина Сірик

Анотація


У статті обґрунтовано важливість формування у школярів критичного мислення і виділені вміння, необхідні для здійснення критичної розумової діяльності. Розглянуто прийоми розвитку критичного мислення при організації різних видів шкільного фізичного експерименту, що спрямовані на досягнення не тільки предметних, а й міжпредметних освітніх результатів. Їх застосування дозволяє формувати в учнів, в першу чергу, допитливість і мотивацію до критичного аналізу будь-якої отриманої інформації, стимулює школярів до вивчення додаткового матеріалу, перетворює навчання в спільний і цікавий пошук. Отримані під час навчання фізики знання, досягнутий розумовий розвиток повинні допомогти випускникам школи в їх адаптації до швидко мінливих умов життя. Все це обумовлює необхідність вирішення завдання розвитку критичного мислення на сучасному етапі. Зазначені аспекти, що виступають невід’ємними складовими сучасного навчально-виховного процесу з фізики одночасно сприяють з’ясуванню глибокої абстракції та складності введення фізичних понять і  основ фізичних теорій, які не завжди вдається розв’язати звичайними підходами з метою навчити творчо орієнтуватись в потоці сучасної інформації та сформувати в учнів  відповідні риси характеру та відповідні компетенції.


Повний текст:

PDF

Посилання


Богатенкова Н. В., Муштавінская І. В. Технологія розвитку критичного мислення на уроці фізики . - СПб., 2001. - 81 с.

Величко С.П., Сірик Е.П. Окремі аспекти концептуальної моделі діяльності викладача фізики вищої школи у підготовці фахівців нефізичного профілю // Тези матеріалів міжнародної наукової інтернет-конференції «Теоретичні і практичні основи управління процесами компетентнісного становлення майбутнього учителя фізико-технологічного профілю» (27–28 вересня 2017 р., м. Кам’янець-Подільський). - Кам’янець-Подільський, 2017. – 32 с. (С. 23-24).

Заїр-Бек С. І. Розвиток критичного мислення на уроці: посібник для вчителя / С. І. Заїр-Бек, І. В. Муштавінская. - М .: Просвещение, 2004. - 175 с.

Сосницька Н.Л. Фізика як навчальний предмет у середній загальноосвітній школі України: історико-методологічні і дидактичні аспекти. - К.: НПУ імені М.П.Драгоманова. 2005. - 399 с.

Шарко В.Д. Сучасний урок фізики: технологічний аспект : посібник для вчителів і студентів / В.Д. Шарко. – К., 2005. – 220 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.