МЕТОДИЧНІ ПРИЙОМИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПОМИЛОК ПРИ ВИВЧЕННІ ТЕМИ «НЕРІВНОСТІ, СИСТЕМИ НЕРІВНОСТЕЙ» В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ

Надія Сергіївна Шахно, Дмитро Євгенович Бобилєв

Анотація


Вивчення множини дійсних чисел – це одна з основних задач шкільного курсу математики. Це завдання включає в себе вивчення деяких відношень між дійсними числами, починаючи з відношення рівності і нерівності і закінчуючи функціональними відношеннями. Нерівності зустрічаються протягом усього курсу математики. З точки зору математичної логіки нерівність є висловлюванням. За допомогою нерівності задаються основні числові множини, на мові нерівностей нерідко формулюється постановка задач у різних темах алгебри та геометрії. Беручи до уваги важливість і широту матеріалу цієї лінії, відзначимо доцільність на заключних етапах навчання пропонувати досить різноманітні і складні завдання, покликані активувати найбільш важливі компоненти цієї лінії, основні поняття і основні методи вирішення, дослідження і обґрунтування завдань.

В роботі наведені приклади методичних прийомів, що попереджають помилки учнів під час вивчення нерівностей, в залежності від класу. Представлені вправи і завдання, які допоможуть більш повно зрозуміти сутність нерівностей.


Повний текст:

PDF

Посилання


Бевз Г.П. Алгебра: підруч. для 9 кл. загальноосвітн. навч. закл. Г.П. Бевз, В.Г. Бевз. – К.: Видавничий дім «Освіта», 2017. – 272 с.

Бевз Г.П. Методика викладання математики / Г.П. Бевз. – Київ: Видавниче об’єднання «Вища школа», 1989. – 366 с.

Математика. Навчальна програма. Рівень стандарту. Профільний рівень – Електронний ресурс.

Мельников Ю.Б. Формирование математической культуры как средство повышения компетентности / Ю.Б. Мельников // Современное образование. – 2017. – № 1. – С. 99–111.

Недошивкин Е.Ф. Внутрипредметные связи при изучении уравнений и неравенств в курсе математики 4–8 классов: автореф. дис. канд. пед. наук/ Е.Ф. Недошивкин. – Курск, 1989. – 169 с.

Нешков К.И. Неравенства в курсе математики средней школы: автореферат дис., канд. пед. наук / К.И. Нешков. – Москва, 1956. – 16 с.

Розанова Н.Д. Культура математичного мовлення учнів / Н.Д. Розанова. – Львів: Світ, 2003. – 176 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.