ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ФІЗИЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ З КВАНТОВОЇ ОПТИКИ В СТАРШІЙ ШКОЛІ

Аліна Білей

Анотація


У статті висвітлюється сучасний підхід до ефективного проведення фізичного експерименту з використанням нових технологій навчання для формування ключових і предметних компетентностей учнів.

Сучасний стан розвитку фізичної освіти, який пов’язаний з переходом на нові стандарти та викладанням фізики за новими програмами, вимагає перегляду не тільки змісту та методів, але й засобів навчання. Виходячи з того, що головна мета навчання фізики в закладах загальної середньої освіти полягає в розвитку особистості учнів засобами фізики як навчального предмета, зокрема завдяки формуванню в них предметної компетентності на основі фізичних знань, наукового світогляду й відповідного стилю мислення, розвитку експериментальних умінь і дослідницьких навичок, творчих здібностей і схильності до креативного мислення, перед школою постають завдання, безпосередньо пов’язані із оволодінням учнями науковими методами пізнання, досвідом практичної діяльності людства в галузі здобуття фактів, формуванням експериментальних вмінь й дослідницьких навичок. Мова йде про підвищення ролі навчального фізичного експерименту, який є найефективнішим засобом впровадження діяльнісного підходу в навчанні фізики та виступає ємким та різноплановим у підтримці зацікавленості учнів,що дозволяє зосередити їхню увагу на фізичній суті досліджуваного явища, й виступає перспективним шляхом підвищення результативності процесу навчання.


Повний текст:

PDF

Посилання


Величко С.П., Сальник І.В., Сірик Е.П. Використання сучасного обладнання для вивчення основ фізичної оптики. /Наукові записки Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.- Кіровоград: 1999. – Вип.16 – С.3-6.

Величко С.П., Сірик Е.П. Нове навчальне обладнання для спектральних досліджень. Посібник для студентів фіз.-мат фак-тів пед.вищих навч.закладів. – 2-е вид., перероб. – Кіровоград, ТОВ “Імекс-ЛТД”, 2006 – 202 с.

Гайдук С.М. Науково-методичні засади створення та використання навчального комплекту з оптики: дис. ... канд. пед. наук : 13.00.02 / Гайдук Станіслав Микитович. – Кіровоград, 2002. – 279 с.

Сірик Е.П. Організація постановки та проведення фізичного практикуму із загального курсу фізики для студентів нефізичних спеціальностей/Е.П.Сірик// Наукові записки. Серія : педагогічні науки. – Кіровоград: КДПУ ім. В.Винниченка, 2016. – Вип. 108. – с. 276 – 280.

Царенко О.М., Сальник І.В., Сірик Е.П., Сірик П.В. Лабораторний практикум з курсу загальної фізики: Частина 5. Квантова фізика/Навчально-методичний посібник. – Кіровоград: РВВ КДПУ ім.В.Винниченка, 2014.- 86 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.