ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ STEM-ПРОЕКТІВ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ

Тетяна Петрівна Чепурко

Анотація


Згідно з Концепцією реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа” природничо-математична освіта (STEM-освіта) повинна стати одним з пріоритетів розвитку сфери освіти, складовою частиною державної політики з підвищення рівня конкурентоспроможності національної економіки та розвитку людського капіталу, одним з основних факторів інноваційної діяльності у сфері освіти, що відповідає запитам економіки та потребам суспільства. Для успішної організації проектної діяльності важливою є грамотність і компетентність учителя в галузі психології групової діяльності, вміти створити творчу атмосферу, навчити уникати конфліктів, бути комунікабельним, емпатійним, толерантним. Особливу роль відіграють креативні здібності вчителя, його творчий потенціал, досвід творчої діяльності. Вчитель впливає на учнів яскравістю власної індивідуальності. У статті наведені результати опитування вчителів, яке проводилось з метою з’ясувати готовність учителів до участі у STEM-проекті, а також наявність зацікавленості учителів щодо впровадження проектної форми роботи у навчальний процес і визначення труднощів, пов'язаних з такою формою роботи.


Повний текст:

PDF

Посилання


Концепція розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти). Схвалена Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2020 р. № 960-р. URL

Наказ міністерства освіти і науки України "Про затвердження типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEAM-лабораторій, №574 від 29 квітня 2020 року.

Андрієвська В.М., Білоусова Л.І., Сапенко А.А. STEAM-проект із розвитку фінансової грамотності учнів.

Методичні рекомендації щодо розвитку STEAM-освіти у закладах загальної середньої та позашкільної освіти у 2019/2020 навчальному році. Лист ІМЗО №22.1/10-2876 від 22.08.19 року.

Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Державного стандарту базової середньої освіти.

Інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів у закладах загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.