ЛАБОРАТОРНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ТА ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА ШКОЛЯРІВ ЯК ОСНОВА РОЗВИТКУ НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У НАВЧАННІ ФІЗИКИ

Олександр Володимирович Бондар, Павло Олександрович Жуков

Анотація


У статті з урахуванням психолого-педагогічних основ аналізується процес виконання учнем самостійних дослідницьких завдань, якими можуть виступати фронтальні лабораторні роботи, фізичні практикуми, самостійні спостереження і досліди та домашні експерименти, які можуть проходити у вигляді індивідуальних навчальних завдань та навчальних проектів. З урахуванням сучасних поглядів, а, головне, з урахуванням сучасних педагогічних інноваційних технологій організації навчально-пізнавальної діяльності школярів, виконання дослідів у певній послідовності і відповідної складності із використанням різноманітних засобів навчання та методів дослідження приводить до розвитку пошукової індивідуальної діяльності учнів, доводячи її до рівня дослідницької навчально-наукової діяльності. За цих умов складне завдання, виконуване з використанням засобів ІКТ, може бути розбите на декілька простих, які усвідомлюються учнем і дають йому можливість виконувати його за визначеною власною траєкторією. Інтеграція усіх складових елементів дослідження дає учневі уяву про складне експериментальне дослідження з визначенням сутності проблемних питань, які можуть стосуватися або змістової або методичної компоненти у виконанні дослідницького завдання.


Повний текст:

PDF

Посилання


Величко С. П., Забара О. А., Сірик П. В. Лабораторний практикум зі спецкурсу «Лазер у викладанні шкільного курсу фізики». Посібник для студентів 5 курсу фізико-математичного факультету / За ред. С. П. Величка. – Кіровоград : РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2014. – 148 с.

Величко С.П. Розвиток системи навчального експерименту та обладнання з фізики у середній школі. – Кіровоград, 1998. – 302 с.

Гайдук С. М. Оптика. Лабораторні роботи з використанням лазера і комп’ютерних програм: Посібник для вчителів / Наук. ред. проф. С. П. Величко. – 2-е вид., перероб. – Кіровоград, ТОВ «Імекс ЛТД», 2002. – 112 с.

Експеримент на екрані комп’ютера: монографія / авт. кол.: Ю. О. Жук, С. П. Величко, О. М. Соколюк, І. В. Соколова, П. К. Соколов. За редакцією: Жука Ю. О. – К. : Педагогічна думка, 2012. – 180 с


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.