РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ЗАВДАНЬ З ПАРАМЕТРАМИ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ЗНО ЗА ДОПОМОГОЮ ADVANCED GRAPHER ТА MAPLE

Анастасія Владиславівна Мамренко

Анотація


У статті проілюстровано застосування ІКТ при підготовці до ЗНО для розв’язування завдань з параметрами. Наведені приклади розв’язування задач з параметрами за допомогою Advanced Grapher та Maple. Використання даних середовищ дає можливість учням краще зрозуміти способи розв’язку задач з параметрами, створювати алгоритми розв’язку.  Поєднання математики й аналітичних і графічних можливостей Maple-технології сприяє й спонукає до формування в учнів інтегративних знань, умінь, компетентності з математики й інформатики, а сам процес розв’язання рівнянь і нерівностей з параметрами набуває пошуково-дослідницького характеру. Дані технології краще використовувати на факультативних заняттях з учнями або при роботі математичного гуртка. Кожна задача з параметрами вимагає свого окремого способу й алгоритму розв’язування і тому вимагає продуктивного учіння, що не вписується в стандартні способи й алгоритми. Стаття присвячена розв’язуванню наведених проблем.

Повний текст:

PDF

Посилання


Гончаренко С.У. (2008). Фундаментальність освіти як дидактичний принцип. Шлях освіти, 1 (47), 2 – 6.

Крамаренко А. В. Розв’язання рівнянь та нерівностей з параметрами/ Крамаренко А. В.//Математика. – 2004. – №17-18. – с. 13-20.

Кушнір В.А. (2014). Конструювання навчальних завдань з математики: математичні моделі, алгоритми, програми. Інноваційні технології в освіті, 18, 030-041.

Кушнір В.А. (2014). Проблеми поєднання фундаментального і інноваційного при вивченні математики у вищих навчальних закладах. Витоки педагогічної майстерності: Зб. наук. праць, Полт. педаг. універ. ім. В.Г.Короленка, 20, 161 – 172.

Кушнір В.А. (2015). Тенденції та чинники розвитку математичної освіти та їх відображення в змісті підручників. Проблеми сучасного підручника, зб. наук. праць. К.: Педагогічна думка, 15, 317 – 327.

Кушнір В.А. Дослідницька діяльність у фундаментальній професійній підготовці майбутніх учителів. Наукові записки, Педагогічні науки, Кіровоградський РВВ КДПУ ім. В.Винниченка, 150, 23-28.

Литвиненко В.Н. Практикум по элементарной математике: алгебра, тригонометрия/Литвиненко В.Н., Мордкович А.Г. –М.: Просвещение, 1991. – 352 с.

Рубан Е.А. Розв’язування рівнянь, систем рівнянь та нерівностей з параметрами/ Рубан Е. А.// Математика. – 2003. – С. 6-24.

Сержук С.В. Рівняння з параметрами/С. В. Сержук// Математика. – 2004. – №17-18. – С. 8-12.

Щоголєва Л.О. Рівняння та системи рівнянь з параметрами/Щоголєва Л.О., Маслай Г. С. – Луцьк, 1999. – 28 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.