ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ МАТЕМАТИЧНОГО АНАЛІЗУ ДО РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ЗАДАЧ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ

Анастасія Миколаївна Олішевська

Анотація


В статті проілюстровано застосування елементів математичного аналізу до розв’язування економічних задач на уроках алгебри, під час узагальнення і систематизації знань і вмінь. Актуальність даного дослідження в тому ,що робота значно розширює математичні знання, допомагає формувати економічне мислення, підготовлює учнів і адаптує їх в умовах розвитку ринкової економіки.

Економічні знання і економічне мислення формуються не тільки при вивчені всього курсу економіки, а і при вивчені всього комплексу предметів, що вивчаються у школі. Це, по-перше, математика і інформатика, історія і географія та інше. В загальні задачі насичення шкільних дисциплін економічним змістом математиці відводиться особлива роль. Це пояснюється тим, що більшість економічних проблем піддаються аналізу за допомогою математичного апарату який вивчається в курсі алгебри VII-XI класів. Взаємодія математики і економіки приносить подвійну користь: математика одержує широке поле для різноманітних застосувань, а економіка – сильний інструмент для одержання нових знань. 


Повний текст:

PDF

Посилання


Бугір М.К. Математика для економістів: Посібник. – К.: Видавничий центр «Академія», 2003. – 520с.

Лисенко В.І., Пономаренко Ю.І. Економічні задачі у загальноосвітній школі // Математика. – 2003. - № 21.

Стрельченко О.С., Вайнтрауб М.А., Стрельченко І.Г. Програма з математики для класів економічного напряму та методичні рекомендації до неї: Навч . посібник. - К.: Т.Клочко,2005. – 68с.

Волощук І.С. Дидактичні особливості залучення учнів до розв’язування задач наукового характеру. – К.: Матем. в шк. – 2003 – №4.

Пичурин Л.Ф. Математика – гуманитарная наука. – М.: Матем. в шк. – 2002. №6.

Марннський І.А. Про розвиток математичної індукції школярів/ Математика, №24, 2002.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.