ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ ПРОФЕСІЙ «КУХАР», «КОНДИТЕР» В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВ З ТІСТА ЗА ІННОВАЦІЙНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ
Анотація
Стаття присвячена узагальненню досвіду підготовки робітничих кадрів в ПТНЗ з точки зору професійно- практичного напрямку. Проаналізовані основні етапи уроку виробничого навчання за інноваційними технологіями. Досліджений етап виконання самостійної роботи учнями. Описана методологія проведення семінару-практикуму «Сучасні способи приготування та подачі млинців», підготовленого та проведеного автором даної статті. Обгрунтовано, що застосування інноваційних технологій приготування страв з тіста (наприклад, млинців) сприяє формуванню професійної компетентності майбутніх кваліфікованих робітників професій «Кухар», «Кондитер», підвищує інтерес учнів до професійних дисциплін, покращує мікроклімат в групі.
Article is devoted to synthesis of experience of preparation of personnel in PTUZ from the point of view of the professional and practical direction. Permanent job over itself, self-education and a perenimaniye of experience at more skilled colleagues is a daily work as a result of which the skilled worker has to be born. Key problem in the solution of a problem of improvement of quality of educational process is activization of the doctrine of pupils. Her special importance consists that process of training is focused not only on perception of a training material, but also on formation of the relation of the pupil to the most cognitive activity. The main stages of a lesson of inservice training of innovative technologies are analysed: conversation, motivation, updating of knowledge, discussions, brainstorming, вводній instructing, etc. The stage of performance of independent work as pupils is investigated. The methodology of holding a seminar practical work «Modern ways of preparation and giving of the pancakes» prepared and which are carried out by the author of this article is described. It is proved that application of innovative technologies of preparation of dishes from the test (for example, pancakes) promotes formation of professional competence of future skilled workers of professions «Cook», «Confectioner», increases interest of pupils to professional disciplines, improves a microclimate in group.
Повний текст:
PDFПосилання
Доцяк В. С. Технологія приготування їжі з основами товарознавства продовольчих товарів: підручник для ПТНЗ / В. С. Доцяк. – К. Наш час, 2014. – 400с.
Дубовіс Г.О. Українська кухня (серія «Кулінарія народів світу «)/ Г.О. Дубовіс. - Харків: Фоліо, 2005. – 352 c.
Нікуліна А.С., Сілаєва І.Є., Шевчук С.С. Сучасний урок в професійній школі: проектування, організація, аналіз: Методичний посібник. – Донецьк: ДІПО ІПП. – 2008. – 160с.
Педагогічна книга майстра виробничого навчання: навч.-метод, посібник/ за ред. Н.Г. Ничкало. – К.: Вища школа, 1994. – 383 с.
Професійна освіта: словник : навч. посіб. для учнів і пед. працівників проф.-техн. навч. закл. / АПН України, Ін-т педагогіки і психології проф. освіти ; [уклад.: С. У. Гончаренко, І. А. Зязюн, Н. Г. Ничкало та ін.] ; за ред. Н. Г. Ничкало. – К.: Вища шк., 2000. – 380 с.
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.