РОЛЬ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА В ІМЕНІ Т.Г. ШЕВЧЕНКА У РОЗВИТКУ ДИДАКТИКИ ФІЗИКИ В УКРАЇНІ

Микола Васильович Головко

Анотація


У статті на основі вивчення та аналізу архівних матеріалів, періодичних видань та методичних праць
досліджується діяльність наукового товариства імені Тараса Шевченка у Львові, яке було створене у 1873 за ініціативою відомих громадських діячів, у розвитку теорії та методики навчання фізики в Україні наприкінці XIX-го – на початку XX ст. Актуалізовано проблему вивчення та введення в науковий обіг дидактики фізики творчого доробку представників Західно-української наукової школи методики фізики, яку формували і розвивали видатні діячі наукового товариства європейського зразка. Обґрунтовується роль товариства як наукового та просвітницького осередку, який сприяв розвитку української школи в цілому, та теорії та практики навчання фізики, зокрема.


Повний текст:

PDF

Посилання


Головач Ю.В. Фізики – дійсні члени Наукового товариства ім. Т. Шевченка у Львові / Юрій Головач // Аксіоми для нащадків: Українські імена у світовій науці: [зб. нарисів / Упоряд. і передм. О.К. Романчука]. – Львів: Меморіал, 1992. – С. 49-72.

Гривнак Н. Про методику викладання фізики у працях Зенона Храпливого / Н. Гривнак // Фізичний збірник НТШ. – Львів, 2006. – Т. 6. – С. 236-245.

Кунанець Н. Наукові бібліотеки Львова XIX – початку XX ст., орієнтовані на польського читача: заснування та формування фондів / Наталія Кунанець // Бібліотечний вісник. – 2006. – № 4. – С. 52-64. – Режим доступу:

http://nbuv.gov.ua/j-pdf/bv_2006_4_11.pdf.

Левицький В. Машини електричні / Володимир Левицький // Учитель. – 1906. – Ч. I. – С. 4-6.

Левицький В. Матерія і її переміни / В. Левицький // Учитель. – 1909. – Ч. 1. – С. 8-9.

Нові підручники фізики, хімії й математики для українських гімназій // Вільна українська школа. – 1938. – № 7-12. – С. 152-157.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.