ЕЛЕМЕНТИ МЕТОДИКИ ВИВЧЕННЯ СУЧАСНИХ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ У ПРОФІЛЬНОМУ НАВЧАННІ ЗА СПЕЦІАЛІЗАЦІЄЮ "МЕТАЛООБРОБКА"

Ілля Олександрович Романенко, Андрій Іванович Ткачук

Анотація


В статті розглянуто нові підходи до формування в старшокласників уявлень з розділу "Науково-технічний прогрес і розвиток металообробки" при профільному вивченні "Технологій" за спеціалізацією "Металообробка". Визначено теоретичні та практичні основи подачі навчального матеріалу з питань про сучасні автоматизовані системи в металообробній галузі. Показано необхідність вивчення питань про верстати-автомати і напівавтомати та верстати з ЧПК, їх класифікації та сфери застосування. Розглянуто особливості висвітлення навчального матеріалу про системи автоматичного керування верстатами.

Повний текст:

PDF

Посилання


Базь О.С., Захаренко Г.С. Токарна справа. Частина 1: навчальний посібник. Чернівці: Букрек, 2020. 232 с.

Барандич К.С., Подолян О.О., Гладський М.М. Системи автоматизованого проєктування: конспект лекцій: навч. посіб. для студ. спеціальності 151 "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології", спеціалізації "Комп’ютерно-інтегровані системи та технології в приладобудуванні". Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. 97 с.

Ващенко В.П. Системи автоматизованого управління в металообробці. Навчальний посібник. К.: НУ "Львівська політехніка", 2017. 300 с.

Гуральник В.М., Кісь В.П. Системи автоматизованого управління в металообробці. К.: Вища школа, 2006. 320 с.

Іскович-Лотоцький Р.Д., Манжілевський О.Д. Обладнання автоматизованих виробництв. Частина 1. Верстати-автомати : навчальний посібник. Вінниця : ВНТУ, 2017. 91 с.

Клименко В.М., Ткачук В.В. Системи автоматизованого управління в металообробці. К.: ВПЦ "Київський університет", 2012. 300 с.

Кузнєцов Ю.М., Придальний Б.І. Теорія технічних систем в аспектах досліджень та технічної творчості: підручник для здобувачів освітніх рівнів бакалавра, магістра та доктора філософії за спеціальністю 131 "Прикладна механіка". Луцьк : Вежа-Друк, 2023. 284 с.

Муляр Ю.І., Репінський С.В. Автоматизація виробництва в машинобудуванні. Частина ІІ : навчальний посібник. Вінниця : ВНТУ, 2020. 123 с.

Навчальна програма закладів загальної середньої освіти "Технології 10-11 класи. Профільний рівень. Спец. "Металообробка". МОНУ, 2017. 26 с.

Шевченко В.В., Тимчик Г.С. Основи автоматизації технологічних процесів. Конспект лекцій : навчальний посібник для здобувачів ступеня бакалавра за освітньою програмою "Комп’ютерно-інтегровані системи та технології в приладобудуванні" за спеціальностями 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології та 174 Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023. 111 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.