ВПРОВАДЖЕННЯ МІЖПРЕДМЕТНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ХІМІЇ, БІОЛОГІЇ ТА ФІЗИКИ ПРИ ВИВЧЕННІ ТЕМИ «СПИРТИ»

Артур Олександрович Гердов

Анотація


В даній роботі відображені і обґрунтовані навчальні завдання, можливі для впровадження міжпредметних зв'язків між хімією, фізикою та біологією на прикладі теми "Спирти". Актуальність даної теми визначається необхідністю розробки нових навчальних завдань в рамках інтегрованого курсу природничих наук.

Стаття базується на аналізі досліджень і публікацій, які підкреслюють необхідність формування завдань для інтегрованого курсу і впровадження нових шляхів реалізації міжпредметних зв’язків у хімії, фізиці та біології в контексті сучасної освіти.

Основна мета статті - розкриття можливостей використання спиртів як об'єкта вивчення, що поєднує хімію, фізику та біологію. Результати досліджень представлені у вигляді розроблених навчальних завдань з реалізацією міжпредметного підходу.

В статті підкреслюється важливість реалізації міжпредметних зв'язків між хімією, фізикою та біологією при вивченні теми "Спирти", що має значний педагогічний потенціал і дозволяє розширити розуміння учнів про взаємодію хімічних речовин з живими організмами.


Повний текст:

PDF

Посилання


Дитина. Програма виховання і навчання дітей від 3 до 7 років / Наук. керівн: О. В. Проскура, Л. П. Кочина, В. У. Кузьменко. 2-е вид., доопр. і доповн. К.: Богдана, 2003. 328 с.

Ушинський К. Д. Вибрані педагогічні твори : в 2 т. К. : Рад. шк., 1983. Т. 1. С. 192–417.

Туріщева К.О. Міжпредметні зв’язки у навчанні хімії. К.: Ірпінь; ВТФ «Перун», 2004. 62с.

Шевцов В.Я. Міжпредметні зв’язки при вивченні хімії в школі. Посібник для вчителів. К.: Радянська школа, 1983. 80 с.

Антонова О. Є., Ващук О. В. Інтегративний підхід до побудови моделі формування готовності вчителів до розвитку академічної обдарованості учнів. Професійна освіта в умовах інтеграційних процесів: теорія і практика: зб. наук. праць. Житомир: ФОП «Н.М. Левковець», 2017. Ч. 1. С. 174–182.

Величко Л.П., Буринська Н.М., Вороненко Т.І., Лашевська Г.А., Титаренко Н.В Навчання хімії у старшій школі на академічному рівні: монографія. К. Педагогічна думка, 2013. 216 с.

Сальник І. В., Томашевська Г.П. Використання міжпредметного експерименту в процесі вивчення фізики студентами коледжів зв´язку. Наукові записки КДПУ. Серія: Проблеми методики фізико-математичної і технологічної освіти / ред. кол.: С. П. Величко [та ін.]. – Кіровоград : КДПУ ім. В. Винниченка, 2016. – Вип. 9, ч. 1. – С. 151-158.

Вознюк О. В., Дубасенюк О. В. Цільові орієнтири розвитку особистості у системі освіти: інтегративний підхід: монографія. Житомир, 2009. 684 с

Величко Л.П., Буринська Н.М., Вороненко Т.І., Лашевська Г.А., Титаренко Н.В. Навчання хімії у старшій школі на академічному рівні: монографія. К.: Педагогічна думка, 2013. 216 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.