ЗАСТОСУВАННЯ МАШИННОГО НАВЧАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ЦІН НА ЖИТЛО

Олександр Миколайович Труба

Анотація


У статті проілюстровано застосування методів машинного навчання з метою аналізу та прогнозу цін на ринку нерухомості. Основна увага приділена ретельному аналізу вхідних даних та розгляду різних варіантів регресійних моделей. У результаті проведених досліджень було розроблено статистичну модель для прогнозування цін на житлову нерухомість, використовуючи метод випадкового лісу, як найкращу модель. Процес створення моделі включав етапи імпорту бібліотек та модулів, завантаження даних з датасету, аналізу даних, їх очищення та середньої статистичної оцінки. Декілька методів машинного навчання було ретельно вивчено з використанням середньоквадратичної похибки для визначення оптимального підходу. Масив даних, отриманий із відкритого ресурсу  сайту продажу та оренди нерухомості "Лун", ефективно використаний для аналізу, зокрема завдяки кластеризації за параметрами, такими як площа, розміщення, рік побудови тощо. Підготовка та тестування фінальних моделей проводилися на реальних даних, що продемонструвало відмінні результати в прогнозуванні цін. Отриманий результат моделювання був ефективно перевірений на реальних об'єктах нерухомості, підтверджуючи точність роботи моделі на рівні 87%. Високі показники свідчать про правильність конструкції моделі та доцільність використання програмних рішень для її втілення. Зазначена модель легко може застосовуватися для аналізу подібних масивів даних.


Повний текст:

PDF

Посилання


Асаул А.М., Павлов В.I., Пилипенко I.I., Павлiха Н.В., Кривов’язюк I.В. Економіка нерухомості : навч. посiб., 2-ге вид.– К:, Кондор, 2006. 336 с.

Манцевич Ю. М. Житло: проблеми та перспективи. Київ : Профі, 2004. 360 с.

Григорків В. С., Ярошенко О. І., Філіпчук Н. В. Нейронні мережі та їх використання для прогнозування тенденцій ринку нерухомості. Науковий вісник НЛТУ України. 2012. Вип. 22.5. С. 324-330.

Воронін В. О., Мамчин М. М., Лянце Е. В. Прогнозне моделювання тенденцій розвитку ринку нерухомості. Вісник Національного університету "Львівська політехніка". 2012. № 735 : Логістика. С. 38-46.

Coefficient of Determination (R²) | Calculation & Interpretation. Scribbr. URL: https://www.scribbr.com/statistics/coefficient-of-determination (дата звернення: 15.11.2023 р.).

Manil Wagle. Predicting House Prices using Machine Learning. Medium. URL: https://medium.com/@manilwagle/predicting-house-prices-using-machine-learning-cab0b82cd3f (дата звернення: 15.11.2023 р.).


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.