РОЗРОБКА ТА РЕАЛІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ З ДОСЛІДЖЕННЯ І ВИЗНАЧЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ФАЗОВОГО ПЕРЕХОДУ В РІДКИХ КРИСТАЛАХ

Інна Пономаренко

Анотація


У статті актуальність теми науково-дослідницької роботи обумовлена відсутністю розробленого фізичного експерименту для вивчення фазового переходу рідкого кристалу. На основі аналізу науково-методичної літератури зроблено огляд навчального фізичного експерименту, який відтворює фазові переходи в рідких кристалах, розроблена методика проведення дослідження фазового переходу “рідкий кристал – ізотропна рідина” та запропоновано експериментальну установку з використанням обладнання шкільної фізичної STEM-лабораторії для реалізації експерименту, зроблено рекомендації з проведення експериментального вивчення температури просвітлення рідкого кристалу та зміни його структури під час фазового переходу, запропонована демонстрація застосування рідких кристалів в дефектоскопії.

Сформульовані висновки та отримані результати дали підстави за аналізом джерел стисло викласти фізичні основи рідких кристалів, зробити огляд фізичного навчального експерименту про дослідження фазових переходів у рідкому кристалі, описати методику проведення демонстрації температури фазового переходу в рідкому кристалі з використанням саморобного обладнання, визначити температуру просвітлення досліджуваного зразка рідкого кристалу та показати приклад використання рідких кристалів в дефектоскопії.


Повний текст:

PDF

Посилання


Адамчик А., Стругальский 3. Жидкие кристаллы. Москва: Сов.радио, 1979. 60 с.

Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кірюхіна О.О. Фізика (рівень стандарту, за навчальною програмою авторського колективу під керівництвом Локтєва В.М.): підруч. для 10 кл. закл. загал. серед. освіти / за ред. В.Г.Бар’яхтара, С.О.Довгого. Харків: Вид-во «Ранок», 2018. 272 c.

Гельфгат І.М. Фізика (профільний рівень, за навчальною програмою авторського колективу під керівництвом Локтєва В.М.): підруч. для 10 кл. закл. загал. серед. освіти. Харків: Вид-во «Ранок», 2018. 272 с.

Готра О.З. Мікроелектронні елементи та пристрої для термометрії. Львів: Ліга-Прес, 2001. 487с.

Засєкіна Т.М. Засєкін Д.О.Фізика (профільний рівень): підруч. для 10 кл. закладів загальної середньої освіти. Київ: УОВЦ «Оріон», 2018. 304 с.

Индикаторные устройства на жидких кристаллах / под ред. З.Ю.Готры, авт. кол.: З.Ю.Готра, Л.К.Вистинь, В.В.Пархоменко, Л.М.Смеркло и др. Москва: Сов. Радио, 1980. 240с.

Лобенко А.А. Жидкие кристаллы в морской медицине. Киев: Наук. думка, 1992. 96с.

Пикин С.А., Блинов Л.М, Жидкие кристаллы / под ред. Л.Г.Асламазова. Москва: Наука, 1982. 208с.

Сонин А.С. Введение в физику жидких кристаллов. Москва: Наука, 1983. 320с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.