ДО ПИТАННЯ ВИВЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ПОХІДНОЇ

Андрій Андрійович Байсара

Анотація


У статті пропонується вивчати поняття похідної функції в шкільному курсі математики за допомогою представлення її у вигляді універсальної математичної моделі, яка описує різні фізичні процеси, для яких характерний зв'язок між кількісними характеристиками, аналогічний зв'язку між пройденим шляхом і швидкістю руху, наприклад, радіоактивний розпад, обертання тіла навколо своєї осі та ін. Особливу увагу в роботі приділено ролі вивчення поняття межі у формуванні математичних уявлень про похідну функції. Робота буде корисною для вчителів математики 10-11 класів при підготовці до уроків алгебри і початків аналізу, а також при організації курсів за вибором з математики в старших класах.


Повний текст:

PDF

Посилання


Вендіна А. А., Севрюков П. Ф. Математичний аналіз для педагогів. Навчальний посібник. - Ставрополь 2017.

Джамбінов С. А., Сербіна Л. І. Проблема взаємопов'язаного вивчення дисциплін природничо-наукового циклу // Актуальні напрями наукових досліджень: від теорії до практики. 2016. № 1 (7). С. 112-113.

Дуран А. Світ математики: в 40 т. Т. 14. Істина в межі. Аналіз нескінченно малих / Пер. з ісп. - М .: Де Агостіні, 2014. 144 с.

Лепехіна Т. А. Математика. 10-11 класи. Межі та похідні: теорія і практика вирішення завдань. - Волгоград: Учитель, 2009. 153 с.

Пантано М. Ю. Матаналіз з людським обличчям, або Як вижити після граничного переходу: Повний курс математичного аналізу. Т. 1: Почала аналізу. Мова аналізу. Межа послідовності. Межа функції і безперервність. Похідна. Основні теореми диференціального числення. Застосування похідної. - М .: Книжковий дім «ЛІБРОКОМ», 2014. 370 с.

Севрюков П. Ф. Класична механіка. Критичне осмислення понять, визначень, теорем шкільного курсу. - М .: Ілекса; НДІ Шкільних технологій, 2009 року; Ставрополь: Сервісшкола, 2009. 140 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.