СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ЕФЕКТИВНОГО ПРОВЕДЕННЯ ФІЗИЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ В ПРОФІЛЬНИХ КЛАСАХ СТАРШОЇ ШКОЛИ

Олександр Соболь

Анотація


У статті висвітлюється сучасний підхід до ефективного проведення фізичного експерименту, який полягає у комбінуванні реального і віртуального експериментів з використанням нових технологій навчання для формування ключових і предметних компетенцій учнів. Цей підхід розширює можливості експерименту, як виду наочності і джерела знань та включає наступні етапи: підготовчий, проведення реального фізичного експерименту, комп’ютерне моделювання, висновків. Сучасне програмне забезпечення автоматизує збір, обробку та систематизацію даних, що економить час і сили учнів, що значною мірою впливає на рівень фізичної освіти випускника в цілому. Такий фізичний експеримент виступає ємким та різноплановим у підтримці зацікавленості учнів, а також єдності навчання, виховання та розвитку особистості.


Повний текст:

PDF

Посилання


Будкевич В. Використання інформаційних технологій як засобу підвищення ефективності традиційних форм навчання / В. Будкевич // Рідна школа - 2007. - № 10 - С. 64.

Величко С.П., Шульга С.В. Комп’ютерно-орієнтовані засоби підтримки самостійної діяльності студентів у навчанні квантової фізики// Інформаційні технології і засоби навчання. – 2018. – Том 65. - №3 – с.103-114

Зайцева О. Підготовка викладачів до впровадження інформативно-комунікативних технологій у навчально-виховний процес / О. Зайцева // Освіта. Технікуми. Коледжі. - 2010 - № 1. С. 17-19.

Роздольський І. Упровадження новітніх інформаційних технологій у навчальний процес / І. Роздольський // Освіта. Технікуми. Коледжі. - 2008 - № 1. - С. 16.

Сірик Е .П. Організація постановки та проведення фізичного практикуму із загального курсу фізики для студентів нефізичних спеціальностей/Е.П.Сірик// Наукові записки. Серія : педагогічні науки. – Кіровоград: КДПУ ім. В.Винниченка, 2016. – Вип. 108. – с. 276 – 280.

Худолій І. Нові можливості використання інформатики та комп'ютерної техніки у навчально-виховному процесі / І. Худолій // Освіта. Технікуми. Коледжі. - 2008 - № 1 - С.24.

Шульга С.В. Організація індивідуальної роботи студентів засобами ІКТ у підготовці та виконанні лабораторного практикуму з курсу загальної фізики : Навчальний посібник для студентів фізико-математичного факультету педагогічних університетів: Наук. ред. проф. С.П.Величко. – Кропивницький, ПП«Ексклюзив-Систем», 2018. – 142 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.