ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ КВАНТОВОЇ ОПТИКИ В ПРОФІЛЬНИХ КЛАСАХ СТАРШОЇ ШКОЛИ

Олександр Валерійович Соболь

Анотація


У статті розглянуто особливості вивчення квантової оптики відповідно до вимог Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти в умовах профільної школи. Здійснено аналіз змісту і структури навчального матеріалу з оптики в шкільних програмах. З'ясовано, що в розділі розглядається значна кількість нових понять і явищ, які не мають аналогів у макросвіті. Встановлено, що під час навчального експерименту недостатньо розкриваються особливості і кількісні закономірності явищ мікросвіту та можливості їх практичного використання. Обґрунтовано, що в програмах потрібно більшої уваги надавати розв'язуванню експериментальних задач, які спонукали б до творчого мислення та самостійності в процесі навчання. Розглянуто методичні підходи до вивчення квантових властивостей світла в старшій школі, розкрито циклічний принцип побудови навчального матеріалу.


Повний текст:

PDF

Посилання


Величко С.П., Шульга С.В. Комп’ютерно-орієнтовані засоби підтримки самостійної діяльності студентів у навчанні квантової фізики// Інформаційні технології і засоби навчання. – 2018. – Том 65. - №3 – с.103-114.

Величко С.П., Костенко Л.Д. Вивчення основ квантової фізики: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. - Кіровоград:РВЦ КДПУ ім.В.Винниченка, 2002. – 274 с.

Сірик Е .П. Організація постановки та проведення фізичного практикуму із загального курсу фізики для студентів нефізичних спеціальностей/Е.П.Сірик// Наукові записки. Серія : педагогічні науки. – Кіровоград: КДПУ ім. В.Винниченка, 2016. – Вип. 108. – с. 276 – 280.

Царенко О.М., Сальник І.В., Сірик Е.П., Сірик П.В. Лабораторний практикум з курсу загальної фізики: Частина 5. Квантова фізика/Навчально-методичний посібник. – Кіровоград: РВВ КДПУ ім.В.Винниченка, 2014. – 86 с.

Шульга С.В. Організація індивідуальної роботи студентів засобами ІКТ у підготовці та виконанні лабораторного практикуму з курсу загальної фізики (квантова фізика): Навчальний посібник для студентів фізико-математичного факультету педагогічних університетів: Наук. ред. проф. С.П.Величко. – Кропивницький, ПП«Ексклюзив-Систем», 2018. – 142 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.