ВПРОВАДЖЕННЯ STEM ТЕХНОЛОГІЙ В ІНТЕГРОВАНОМУ НАВЧАННІ ФІЗИКИ

Анна Романівна Кушерець

Анотація


У пропонованій статті розглядається тема пов’язана із запровадженням в системі освіти STEM технологій. Важливість тематики пов’язана із запитами суспільства на людей, що володіють науковими знаннями та навичками в галузі технологій та інженерії. Запровадження STEM-освіти дозволяє посилити навички учнів: розв’язання проблем та практичних завдань, логічне та критичне мислення, технологічна грамотність. Проведений аналіз реалізації STEM технологій в школах різних країн дозволив визначити сучасні підходи та запропонувати методичні прийоми його запровадження. Запропонована модель інтегрованого уроку фізики та хімії.


Повний текст:

PDF

Посилання


Барна O. В., Балик Н. Р. Впровадження STEM-освіти у навчальних закладах: етапи та моделі/ STEM в освіті: проблеми і перспективи. STEM-освіта та шляхи її впровадження в навчально-виховний процес, м. Тернопіль. – 2017, с. 3-8.

Гриб’юк O. O.Розв’язування евристичних задач в контексті STEM-освіти з використанням системи динамічної математики GeoGebra – Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми. Збірник наукових праць – Випуск 27 – Київ-Вінниця: Планер, 2015. – С. 138-155.

Методичні рекомендації щодо впровадження STEM-освіти в загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах України на 2017/2018 навчальний рік. Лист ІМЗО № 21.1/10-1470 від 13.07.17 року - https://osvita.ua/legislation/Ser_osv/56880

Сальник І.В. Мобільні пристрої та сучасне освітнє програмне забезпечення у навчанні фізики в закладах загальної середньої освіти. Інформаційні технології і засоби навчання, 2019, Том 73, №5. -

Сороко Н. Проблема створення STEAM-орієнтованого освітнього середовища для розвитку інформаційно-цифрової компетентності вчителя основної школи/ Н.В.Сороко - Наукові записки. Серія: Педагогічні науки вип..170, с.169-177, 2018

Толоконнікова Н., Васильків O. Застосування ІКТ у реалізації STEM-освіти на уроках природничого циклу/ - Наукові записки. Серія: Проблеми методики фізико-математичної і технологічної освіти – Випуск 11 (IV)- с.99-103, 2017.

Фейнман Р. Фейнмановские лекции по физике, вып. 1. – М.: Мир, 1965. – С.69

Banks, F., & Barlex, D. (2014). Teaching STEM in the secondary school: Helping teachers meet the challenge. London: Routledge.

Sanders, M. (2009). STEM, STEM Education, STEMmania. The Technology Teacher, 20–26.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.