ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ І ЗНАЧЕННЯ НЕЕВКЛІДОВОЇ ГЕОМЕТРІЇ

Вікторія Вадимівна Осадча

Анотація


В статті висвітлено значущість в сучасній науці, зацікавленість математиків даною темою. Представленно історію дослідження неевклідової геометрії, її виведення, розвиток та застосування в повсякденному житті. А також представлено дослідників неевклідової геометрії та поняття, які вони ввели. Детально розглянуто історію створення нової геометрії, перші начерки та відкриття неевклідової геометрії, зміст геометрії Лобачевського та Ріманна. Описано три моделі геометрії Лобачевського.

Повний текст:

PDF

Посилання


Аксіома паралельності Евкліда. Вікіпедія. [Електронний ресурс] Назва з екрана: https://uk.wikipedia.org/wiki/Аксіома_паралельності_Евкліда.

Александров П.С. Что такое неэвклидовая геометрия. Москва, 1950.

Геометрія Лобачевського. Вікіпедія. [Електронний ресурс] Назва з екрана: https://uk.wikipedia.org/wiki/Геометрія_Лобачевського

Ріманова геометрія. Вікіпедія. [Електронний ресурс] Назва з екрана: https://uk.wikipedia.org/wiki/Ріманова_геометрія.

Ефимов Н.В., Высшая геометрия. Москва, Наука, 1971.

Ефимов Н.В., Высшая геометрия. Москва, Наука, 1978.

Історія математики. Вікіпедія. [Електронний ресурс] Назва з екрана: https://uk.wikipedia.org/wiki/Історія_математики

Клейн Ф. Неэвклидовая геометрия. Москва, 1936.

Неевклідова геометрія. Вікіпедія. [Електронний ресурс] Назва з екрана: https://uk.wikipedia.org/wiki/Неевклідова_геометрія.

Ріжняк Р.Я. Розвиток інформатики та інформаційних технологій у вищих навчальних закладах України у другій половині ХХ – на початку ХХІ століття. Кіровоград, Видавництво «Код», 2014, 436 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.