КРИТЕРІЇ, ПОКАЗНИКИ ТА РІВНІ СФОРМОВАНОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ- ТЕХНОЛОГІВ У ГАЛУЗІ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Ірина Філімонова Афанасіївна

Анотація


Стаття присвячена проблемі діагностики сформованості професійної компетентності майбутніх фахівців професійної освіти. Упровадження компетентнісного підходу передбачає обов’язкове прогнозування результативної складової, що вимагає адекватних змін у системі оцінювання навчальних досягнень як важливої ланки навчального процесу. Автор розкрила особливості оцінювання навчальних досягнень майбутніх фахівців-технологів у галузі харчових технологій; визначила і охарактеризувала критерії (мотиваційно-ціннісний, гностично-діяльнісний, особистісно-рефлексивний) професійної компетентності, що дозволять забезпечити успішний результат навчання та надати майбутнім фахівцям високий рівень знань, умінь та навичок; дослідила систему показників, які характеризують кожний критерій професійної компетентності студентів; здійснила аналіз та визначила рівні сформованості (професійно-творчий, репродуктивно-творчий, інтуїтивно-репродуктивний) професійної компетентності майбутніх фахівців-технологів для досягнення високих результатів у їх професійній діяльності.

 

The article is devoted to the problem of diagnostics of the formation of professional competence of future specialist in vocational education. Implementation of the competence approach involves mandatory prediction of the effective component, which requires adequate changes in the system of evaluation of educational achievements as an important part of the educational process. Mastering professional competencies will let a highly-skilled specialist not only improve educational process, but also maintain his qualification according to the technical and social-economic development level. Currently, there are a number of scientific-theoretical and methodological works analyzing the contents of the competency approach (O. Kovalenko, P. Luzan, O. Ovcharuk, O. Pometun, T. Tereshchuk et al); issues on professional training of engineering and teaching staff, its contents and modeling pedagogical systems and processes (V. Kurok, T. Lazareva, N. Nedosekova, N. Tveresovska et al). There are no scientific and methodological research results on formation of professional competency of future specialists in the field of food technology in higher educational institutions. The purpose of the article is to determine the criteria, indicators and levels of professional competence of future specialists in the field of food technologies. The author revealed the peculiarities of assessing the educational achievements of future technologists in the field of food technologies; defined and characterized the criteria of professional competence, which will ensure the successful result of training and provide future specialists with a high level of knowledge, skills and abilities; studied the system of indicators that characterize each criterion of professional competence of students. Based on the analysis of the problem of professional competence development of future specialists in the field of food technologies, as well as the results of their own scientific research, three basic criteria for assessing the professional competence of future technologists in the field of food technologies were identified: motivationalvalue, gnostic-activity, personality-reflexive. The described criteria and indicators are the basis for determining the levels of development of professional competence of future specialists in the field of food technologies. Considering the logic of the research, we have identified three levels of professional competence development of future technologists in the field of food technologies: high (professional-creative); medium (reproductive and creative); low (intuitivereproductive). 


Повний текст:

PDF

Посилання


Борытко Н.М. Диагностическая деятельность педагога / Н.М. Борытко, В.А. Сластенин, И.А. Колесникова. – Москва: Изд. центр «Академия», 2006. – 288 с.

Коростіль Л.А. Самоосвіта особистості як соціальне та педагогічне явище / Л.А. Коростіль. // Педагогічні науки : зб. наук. праць. – Суми: Видавництво СумДПУ, 2009. – №1. – С. 138-145.

Локшина О. І. Контроль та оцінка успішності учнів у школах Західної Європи / О. І. Локшина. – К. : КМІУВ ім. Б. Грінченка, 2002. – 52 с.

Недосєкова Н. С. Критерії та рівні сформованості готовності до професійної діяльності майбутніх інженерів-педагогів харчового профілю в процесі виробничої практики / Н.С. Недосєкова // Вісник Черкаського університету. Сер. Пед. науки – Черкаси : ЧНУ ім. Б. Хмельницького, 2013. – Вип. 26 (279). – С.69-75.

Сулима Т. С. Формування творчих педагогічних умінь як складової професійної компетентності майбутніх педагогів професійного навчання / Т. С. Сулима // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми. – 2012. – Вип. 32. – С. 432-436.

Шевчук Л. Критерії визначення рівнів професійної компетентності викладачів професійної школи / Людмила Шевчук // Педагог професійної школи : зб. наук. пр.; редкол. : Н. Г. Ничкало (голова) та ін. – К. : Наук. світ, 2002. – Вип. VI.– С. 40-44.

Юртаєва О. О. Розвиток професійно-педагогічної компетентності майстрів виробничого навчання будівельного профілю в системі післядипломної педагогічної освіти : дис. … канд. пед. наук : 13.00.04 / Ольга Олексіївна Юртаєва. – К., 2011. – 366 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.